מוטיבציה פנימית - איך עוזרים לאדם לחוש בה?
אומרים שאי אפשר לעזור לאדם שלא רוצה לעזור לעצמו. וזה נשמע מאוד הגיוני על פניו. חוץ מהעובדה שאין אדם שלא רוצה לעזור לעצמו.
אנחנו יכולים להיות מלאים בדחף של הרס עצמי, ובכלל להיות מלאים בדחפים להתניות חיצוניות והתמכרויות,
דחפים שמסתירים את הרצון. אז נדמה שלפעמים אין לנו רצון לעזור לעצמנו, אבל זה לא שאין רצון, אנחנו פשוט עדיין לא מוכנים.
אם יש בנו בעיות רגשיות ומצוקה רגשית, שום הרגשה של מימוש עצמי משמעותי, ובמקרים מסוים אפילו ללא הרגשה של שליטה עצמית, אז בוודאי שבפעמים רבות לא נרגיש רצון ברור לעזור לעצמנו.
כמטפל רגשי, מגיעים אליי לפעמים אנשים שמאוד מחוברים לרצון די ברור להתקדם בחייהם, יש בהם יותר מוטיבציה והם מוכנים להשקיע בשביל לעשות שינוי.
ולפעמים מגיעים אנשים, שלא מחוברים לאיזשהו רצון ברור, ללא מוטיבציה פנימית חזקה, הם מאוד מבולבלים,
ולא ממש מוכנים להשקיע. אז הכי קל להגיד שאי אפשר לעזור להם. לא כי הם לא רוצים, אלא כי הם לא מוכנים,
ובאמת לא תמיד אפשר לעזור לשינוי משמעותי בכל מצב, אבל זה לא אומר שאי אפשר לעזור בכלל. לעיתים חשוב להתייחס לתהליך בשלבים. והשלב הראשון הוא תמיד לעורר מוטיבציה פנימית מספיק חזקה להמשך התהליך.
גם אם לדוגמא אימא רוצה שהילד שלה יגיע לתהליך והוא לא מעוניין. אז ראשית כדאי להעניק תמיכה לאימא, כדי שתקבל כלים ותדע יותר כיצד לתמוך בילד וגם לשים לו גבולות אם צריך. בשלב שני, כאשר יתבסס בין האימא לבנה מספיק אמון, הוא יהיה מוכן להפתח ולשתף בקשיים ובחוסר מוטיבציה פנימית שיש בו. מנקודה זו יהיה קל יותר להציע לו עזרה, כי הוא יהיה מוכן יותר להכיר בכך שיש בעיה ושיש מוכנות אמיתית לעזור לו.
לכן מוטיבציה פנימית ראשונית היא בסיס חשוב לכל תהליך.
גם מי שכבר מגיע לא תמיד מגיע עם מוטיבציה פנימית גדולה, אבל הוא כבר הגיע, וזה אומר שבכל זאת
הם נותנים הזדמנות מסוימת לעצמם, ואז כל מה שאני עושה בשלב הזה זה לעורר את הרצון – מוטיבציה פנימית, בלי לשכנע ולא בכוח. פשוט על ידי זה שאני מזכיר להם מהו הרצון שתמיד היה בהם, לקבל את עצמם יותר, להתבטא יותר, להיות שלווים יותר, פחות תלויים באחרים ועוד. זוהי מוטיבציה פנימית שכבר קיימת בתוכנו ורק צריך לעורר את אותה.
כשמגיעה בהירות לגבי מהו הרצון הפנימי שבנו, מוטיבציה פנימית מתעוררת באופן טבעי. ולכן מגיעה גם המוכנות להשקיע בעצמך יותר.
תוך כדי התנסות בתהליך בשיטת הטיפול שפיתחתי 'להרגיש מחשבה אמיתית', היכולת לעשות התקדמות אמיתית דרך חיבור אמיתי לרצון, גדלה מאוד, מהסיבה הפשוטה שההשקעה מגיעה מתוך מוטיבציה ולא מתוך מוטיבציה חיצונית שעיקרה הוא לעשות רושם על אחרים או לרדוף אחד הישגים שונים באופן אובססיבי.
תמיד הדבר שהכי כיף וממלא אותי לראות זה איך אדם מתחבר תוך מוטיבציה פנימית שבו ומשקיע באמת למען עצמו.